Дерматология

 • Д-р Андре Хашим

  Д-р Андре Хашим

  Опит: над 11 години

  Д-р Андре Хашим е дерматолог с 11-годишен медицински стаж. Той извършва прегледи, консултации и диагностика на пациенти с различни кожни и венерологични заболявания. Професионалните му интереси са насочени към както клиничната, така и естетичната дерматология. Д-р Хашим завършва Медицински университет в София през 2011 година и специализира дерматология и венерология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

 • Д-р Балкис Ел Дарауиш

  Д-р Балкис Ел Дарауиш

  Опит: над 8 години

  Д-р Балкис Ел Дарауиш е специалист по дерматология и венерология в град София с над 8 години опит в медицинската практика. Тя проявява професионален интерес в областта на дерматохирургията, венерологията, автоимунните дерматози и кожните прояви от вътрешни заболявания. Д-р Дарауиш се стреми към поощряване на естествената красота. Тя извършва както клинични, така и естетични прегледи, дерматоскопия, трихоскопия и хирургично отстраняване на кожни образувания с последващо хистологично изследване. Д-р Балкис Ел Дарауиш владее български и английски език и е част от екипа на ДКЦ „Конвекс“ от 2024 година.

 


Дерматология: Основи и Значение

Дерматологията е медицинска специалност, която се занимава с изследването, диагностиката и лечението на заболяванията на кожата, косата, ноктите и лигавиците. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и изпълнява множество важни функции, включително защита от външни влияния, регулиране на телесната температура и усещане на допир. Затова грижата за кожата и свързаните с нея структури е от съществено значение за общото здраве и благополучие.

Функции на Кожата

 1. Защитна Функция: Кожата действа като бариера срещу физически, химически и биологични фактори, включително микроорганизми, ултравиолетови (UV) лъчи и токсини.
 2. Регулация на Телесната Температура: Чрез изпотяване и разширяване или свиване на кръвоносните съдове, кожата помага за поддържане на оптимална телесна температура.
 3. Усещане: Нервните окончания в кожата позволяват усещането на допир, болка, топлина и студ.
 4. Синтез на Витамин D: Под влияние на UV лъчите, кожата синтезира витамин D, който е важен за здравето на костите и имунната система.
 5. Имунна Защита: Кожата съдържа клетки на имунната система, които помагат за откриване и борба с инфекции.

Заболявания и Състояния

Дерматологията обхваща широка гама от кожни заболявания и състояния, включително:

 • Акне: Често срещано състояние, при което мастните жлези се запушват и възпаляват, водещо до появата на пъпки, черни точки и кисти.
 • Екзема (Атопичен Дерматит): Хронично възпалително състояние, което причинява суха, сърбяща и възпалена кожа.
 • Псориазис: Автоимунно заболяване, което води до ускорено делене на кожните клетки, образувайки дебели, люспести плаки.
 • Розацея: Хронично състояние, което причинява зачервяване на лицето, разширени кръвоносни съдове и пъпки, подобни на акне.
 • Кожен Рак: Включва различни видове, като базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом. Меланомът е най-агресивната форма и изисква ранна диагностика и лечение.
 • Гъбични Инфекции: Инфекции, причинени от гъбички, като тинеа (гъбичка на кожата и ноктите) и кандидоза (инфекция, причинена от Candida).
 • Алергични Реакции: Кожни реакции, причинени от алергени, като уртикария и контактна дерматит.
 • Косопад (Алопеция): Загуба на коса, която може да бъде резултат от наследствени фактори, автоимунни заболявания, стрес или други причини.

Дерматология

Диагностика и Лечение

Дерматолозите използват разнообразни методи за диагностициране и лечение на кожни заболявания:

 • Клиничен Преглед: Визуална оценка на кожата, косата и ноктите за идентифициране на видими признаци на заболявания.
 • Дерматоскопия: Неинвазивна техника, използваща специален уред (дерматоскоп) за детайлно изследване на кожни лезии и пигментни образувания.
 • Биопсия на Кожата: Вземане на малка проба от кожата за хистологично изследване под микроскоп, което помага за потвърждаване на диагноза.
 • Лабораторни Тестове: Включват кръвни тестове, микробиологични култури и алергични тестове за откриване на инфекции, алергии и системни заболявания.

Лечението на кожните заболявания може да включва различни подходи:

 • Медикаменти: Локални кремове и мазила, перорални лекарства и инжекционни терапии за контрол на възпалението, инфекциите и автоимунните реакции.
 • Фототерапия: Лечение с ултравиолетова светлина за състояния като псориазис и екзема.
 • Хирургични Интервенции: Премахване на кожни лезии, кисти, бенки и ракови образувания чрез различни техники, включително ексцизия, криотерапия и лазерна хирургия.
 • Козметични Процедури: Лазерна терапия, химически пилинг, микродермабразио и инжекционни процедури (ботокс и филъри) за подобряване на външния вид на кожата.

Дерматология

Превенция и Грижа за Кожата

Превенцията и грижата за кожата са ключови за поддържане на здравето и предотвратяване на заболявания. Основните препоръки включват:

 • Слънцезащита: Използване на слънцезащитни продукти с висок SPF, носене на защитно облекло и избягване на директна слънчева светлина през пиковите часове.
 • Поддържане на Хигиена: Редовно почистване на кожата с меки продукти, които не изсушават кожата.
 • Хидратация: Използване на овлажняващи кремове и пиене на достатъчно количество вода за поддържане на кожната хидратация.
 • Здравословен Начин на Живот: Балансирано хранене, избягване на тютюнопушене и алкохол, и редовна физическа активност.

Дерматологията е важна област на медицината, която се занимава с диагностицирането и лечението на широк спектър от кожни заболявания. Чрез съвременни диагностични методи и разнообразни лечебни подходи, дерматолозите могат ефективно да управляват различни кожни състояния, като по този начин подобряват здравето и качеството на живот на пациентите. Редовните прегледи и подходящата грижа за кожата са от съществено значение за поддържане на оптимално дерматологично здраве.