Гастроентерология

 • Гергана-Танева

  Д-р Гергана Танева

  Опит: над 8 години

  Д-р Гергана Танева е медицински специалист по гастроентерология с повече от 9 години опит. Тя се занимава с диагностика и лечение на заболявания на черния дроб, дебелото черво и горен гастроинтестинален тракт. Д-р Танева извършва както диагностични, така и терапевтични гастроскопии, както и интервенционални процедури под ултразвуков контрол. Д-р Гергана Танева завършва през 2011 година и придобива специалността по гастроентерология през 2016 г. в Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ „Царица Йоанна“ в София. През 2024 година се присъединява към екипа на ДКЦ „Конвекс“

 • Д-р Любомир Иванов

  Д-р Любомир Иванов

  Опит: над 7 години

  Д-р Любомир Иванов е специалист гастроентеролог в София с над 7 години медицински опит. Извършва диагностика и лечение на храносмилателния тракт, чернодробни заболявания, болести на панкреато-билиарната система. Извършва ехография на коремни органи, горни и долни ендоскопски изследвания на стомашно-чревния тракт. Професионалните му интереси са в областта на ултразвуковата и ендоскопската диагностика, чернодробната цироза и усложненията, автоимунни чернодробни заболявания, вирусни хепатити и всички аспекти на съвременната гастроентерология.


Гастроентерология: Основи и Значение

Гастроентерологията е медицинска специалност, която се занимава с изследването, диагностицирането и лечението на заболяванията на храносмилателната система. Тази система включва органите от устата до ануса, както и храносмилателния тракт, който обхваща хранопровода, стомаха, тънките и дебелите черва, черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса. Гастроентерологията играе критична роля в поддържането на общото здраве и благополучие, тъй като храносмилателната система е отговорна за усвояването на хранителни вещества и елиминирането на отпадъчни продукти.

Основни Функции на Храносмилателната Система

 1. Прием на Храна и Течности: Храносмилателната система започва с устната кухина, където храната и течностите се приемат и механично раздробяват чрез дъвчене.
 2. Придвижване на Храната: Хранопроводът пренася храната от устата до стомаха чрез вълнообразни мускулни контракции, наречени перисталтика.
 3. Химично Разграждане на Храната: Стомахът използва стомашни сокове и ензими за химическото разграждане на храната, превръщайки я в полутечна смес, наречена химус.
 4. Абсорбция на Хранителни Вещества: В тънките черва, химусът се подлага на допълнително разграждане и хранителните вещества се абсорбират в кръвта чрез микровили и вили.
 5. Изхвърляне на Остатъци: Дебелото черво абсорбира водата и минералите от несмляната храна и образува изпражнения, които се изхвърлят през ануса.

Заболявания и Състояния

Гастроентерологията обхваща широк спектър от заболявания и състояния, които могат да засегнат различни части на храносмилателната система:

 • Гастрит и Язви на Стомаха: Възпаление на стомашната лигавица (гастрит) и рани в стомашната стена (язви), често причинени от инфекция с Helicobacter pylori или употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).
 • Гастроезофагеален Рефлукс (ГЕРБ): Обратно движение на стомашни сокове в хранопровода, което причинява киселини, болки в гърдите и хронична кашлица.
 • Синдром на Раздразненото Черво (СРЧ): Хронично функционално разстройство, което води до болки в корема, подуване, газове и променена честота и консистенция на изхожданията.
 • Възпалителни Чревни Заболявания (ВЧЗ): Хронични възпалителни състояния като болест на Крон и улцерозен колит, които могат да засегнат всяка част от храносмилателния тракт и да предизвикат тежки симптоми като диария, болка и кървене.
 • Чернодробни Заболявания: Включително хепатит (възпаление на черния дроб, често причинено от вируси), цироза (тежко увреждане на черния дроб) и мастен черен дроб (стеатоза).
 • Панкреатит: Възпаление на панкреаса, което може да бъде остро или хронично и често е свързано с алкохолна злоупотреба или камъни в жлъчката.
 • Камъни в Жлъчния Мехур: Твърди отлагания, които могат да причинят болка, инфекция и запушване на жлъчните пътища.

Гастроентерология

Диагностика и Лечение

Гастроентеролозите използват разнообразни диагностични методи за идентифициране и оценка на гастроентерологичните заболявания:

 • Ендоскопия: Процедура, при която се използва гъвкав тръбичен инструмент с камера (ендоскоп) за оглед на вътрешността на хранопровода, стомаха и тънките черва. Тя позволява визуализация и биопсия на лигавицата.
 • Колоноскопия: Подобна на ендоскопията, но се фокусира върху дебелото черво и ректума. Колоноскопията е важна за скрининг и диагностика на колоректален рак, полипи и възпалителни заболявания.
 • Ултразвук, Компютърна Томография (CT) и Магнитно-резонансна Томография (MRI): Образни изследвания, които предоставят детайлни изображения на органите и могат да помогнат за диагностициране на структурни аномалии, тумори и възпалителни процеси.
 • Лабораторни Тестове: Включват кръвни изследвания, тестове на изпражненията и други анализи за откриване на инфекции, възпаление и метаболитни нарушения.

Лечението на гастроентерологичните заболявания може да варира в зависимост от естеството и тежестта на състоянието:

 • Медикаменти: Антибиотици за инфекции, инхибитори на протонната помпа и H2 блокери за стомашни киселини, антиспазмолитици и антидиарийни средства за СРЧ и ВЧЗ, както и хепатопротектори за чернодробни заболявания.
 • Диетични Промени: Препоръки за избягване на определени храни, които предизвикват симптоми, и увеличаване на приема на фибри и пробиотици.
 • Животни Промени: Намаляване на стреса, редовна физическа активност и избягване на алкохол и тютюнопушене.
 • Хирургични Интервенции: В случаи на тежки или рефрактерни състояния, като обструкция на червата, тежки случаи на ВЧЗ или усложнения от язви и рефлукс.

Гастроентерологията е комплексна и важна област на медицината, която играе съществена роля в поддържането на здравето и качеството на живота на пациентите. Чрез съвременни диагностични методи и ефективни лечебни подходи, гастроентеролозите могат да идентифицират и лекуват широк спектър от храносмилателни заболявания, като по този начин подобряват благосъстоянието на хората.