Какво да знаем за витамин B6: функции, ползи и хранителни източници
Витамин B6 представлява сборно име за веществата пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин.
Този витамин изпълнява важни функции в нашето тяло, като най-важната от тях е, че помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.
Витамин B6 е необходим на организма за:
- насърчаване на нормалния метаболизъм на аминокиселини, въглехидрати и мазнини;
- образуване на биоактивни съединения (напр. серотонин) в тялото;
- процеса на узряване на червените кръвни клетки.
Тъй като витамин B6 участва в протеиновия метаболизъм, необходимостта от него се увеличава с количеството протеин, постъпващо в тялото. Класически пример за това са спортистите.
Диетичният дефицит на В6 е рядък и обикновено се проявява в комбинация с дефицит на други витамини от група В.
Кои са най-добрите източници на витамин B6?
Най-добрите източници на витамин В6 са черен дроб, ядки (като шамфъстък и орехи), семена (като сусам и слънчогледово семе), мая, черен дроб, птиче месо, риба (като дъгова пъстърва), червен пипер, банани, зеле (като кейл), свинско и говеждо месо, пълнозърнест хляб и хляб със семена.
Препоръчителният дневен прием на витамин B6 от 1,5-1,8 mg се намира средно в един от следните продукти:
- 5 g неактивна мая (в дрожди на люспи)
- Около 180 гр. шамфъстък
- 260 гр. термично обработена скумрия
- в 500 гр. обелени банани
Необходимото дневно количество витамин B6 (1,5-1,8 мг) може да се набави чрез много разнообразна диета.
Една примерна диета може да включва, изяждане на супена лъжица шамфъстък, супена лъжица слънчогледови семки, 2-3 филийки (общо 100 гр) пълнозърнест хляб, един варен картоф (100 гр), много малко парче пилешко филе (60 гр), половин червен пипер (100 г) и един банан (теглото на един банан с кората е 200 г).
Витамин B6 е името, което е дадено на цяла група вещества, подобни по структура – пиридоксин и неговите производни (пиридоксал и пиридоксамин).
В човешкото тяло всички те се трансформират в активна форма – пиридоксал фосфат.
Това съединение участва в повече от 100 метаболитни процеса, поддържа метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, подпомага образуването на хемоглобин и изпълнява много други функции.
Рекордьори по съдържание на витамин B6 са:
- ядки и семена (шамфъстък – 1,7 мг/100 г, слънчогледови семки – 1,34 мг/100 г);
- зърнени храни (пшеница – 0,6 мг/100 г; елда – 0,58 мг/100 г; ориз – 0,54 мг/100 г, боб – 0,9 мг/100 г);
- риба (сьомга – 0,8 мг./100 g, риба тон – 0,7 мг./100 гр.);
- чесън – 1,23 мг./100гр.;
- пилешки черен дроб – 0,9 мг./100 гр;
- морски зърнастец – 0,8 мг./100 гр.;
- птиче месо – 0,5 мг./100 гр.;
- нар – 0,5 мг./100 гр;
- яйчен жълтък – 0,46 мг./100 гр.
Веществото се синтезира от чревната микрофлора, но количеството му не винаги е достатъчно, за да покрие нуждите на организма, така че доста често имаме нужда от допълнителен прием на този витамин.
Разгледайте Medconvex.bg и открийте още полезна информация.