Какво е хронично обструктивна белодробна болест?

Хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ) е хронично възпалително белодробно заболяване, което причинява ограничение на въздушния поток в дихателните пътища. Симптомите включват затруднено дишане, кашлица, отделяне на слуз (храчки) и хрипове. Обикновено се причинява от дългосрочно излагане на дразнещи газове или прахови частици, най-често от цигарен дим. Хората с ХОББ са изложени на повишен риск от развитие на сърдечни заболявания, рак на белия дроб и различни други състояния.

Емфиземът и хроничният бронхит са двете най-чести състояния, които допринасят за ХОББ. Тези две състояния обикновено се срещат заедно и могат да варират по тежест сред хората с ХОББ.

Хроничният бронхит е възпаление на лигавицата на бронхиалните тръби, които пренасят въздух към и от въздушните торбички (алвеолите) на белите дробове. Характеризира се с ежедневна кашлица и отделяне на слуз (храчки).

Емфиземът е състояние, при което алвеолите в края на най-малките въздушни канали (бронхиоли) на белите дробове се разрушават в резултат на вредно излагане на цигарен дим и други дразнещи газове и прахови частици.

Въпреки че ХОББ е прогресивно заболяване, което се влошава с времето, ХОББ е лечима. При правилно лечение повечето хора с ХОББ могат да постигнат добър контрол на симптомите и качество на живот, както и намален риск от други свързани състояния.

Симптомите на ХОББ често не се появяват, докато не настъпи значително увреждане на белите дробове и обикновено се влошават с течение на времето, особено ако излагането на тютюнопушене продължи.

Признаците и симптомите на ХОББ могат да включват:

  • Затруднено дишане, особено по време на физическа активност
  • Хрипове
  • Стягане в гърдите
  • Хронична кашлица, която може да отделя слуз (храчка), която може да е бистра, бяла, жълта или зеленикава
  • Чести респираторни инфекции
  • Липса на енергия
  • Нежелана загуба на тегло (в по-късните етапи)
  • Подуване на глезените, краката или ходилата

Хората с ХОББ също са склонни да получат пристъпи, наречени екзацербации, по време на които техните симптоми стават по-лоши от обичайните ежедневни промени и продължават поне няколко дни

Основната причина за ХОББ в развитите страни е тютюнопушенето. В развиващия се свят ХОББ често се появява при хора, изложени на изпарения от изгаряне на гориво за готвене и отопление в домове с лоша вентилация.

Само някои хронични пушачи развиват клинично изявена ХОББ, въпреки че много пушачи с дълъг стаж на тютюнопушене могат да развият намалена белодробна функция. Някои пушачи развиват по-рядко срещани белодробни заболявания. Те могат да бъдат погрешно диагностицирани като ХОББ, докато не бъде извършена по-задълбочена оценка.