Какво представлява исхемия на сърцето?

Исхемична болест на сърцето (исхемията) се определя като недостатъчно кръвоснабдяване на локална област поради запушване на кръвоносните съдове, които снабдяват областта. Исхемията означава, че даден орган (напр. сърцето) не получава достатъчно кръв и кислород. Исхемична болест на сърцето, наричана още коронарна болест на сърцето (КБС) или коронарна артериална болест, е терминът, с който се обозначават сърдечните проблеми, причинени от стеснени сърдечни (коронарни) артерии, които снабдяват с кръв сърдечния мускул.

Въпреки че стеснението може да бъде причинено от кръвен съсирек или от стеснение на кръвоносния съд, най-често то се дължи на натрупване на плака (мастни отлагания), наречена атеросклероза. Когато притокът на кръв към сърдечния мускул е напълно блокиран, клетките на сърдечния мускул умират, което се нарича сърдечен удар или миокарден инфаркт (МИ). Повечето хора с ранна (по-малко от 50 % стеснение) КБС не изпитват симптоми или ограничение на кръвния поток. С напредването на атеросклерозата обаче, особено ако не се лекува, могат да се появят симптоми. Най-вероятно е те да се появят по време на физическо натоварване или емоционален стрес, когато нуждата от кислород, пренасян от кръвта, се увеличава.

Дискомфортът, който се изпитва, когато сърдечният мускул е лишен от достатъчно кислород, се нарича ангина пекторис. Това е клиничен синдром, характеризиращ се с дискомфорт в гърдите, челюстта, рамото, гърба или ръцете, който обикновено се засилва при натоварване или емоционален стрес и се облекчава незабавно с почивка или с прием на нитроглицерин. Стенокардията обикновено се среща при пациенти с КБС, но може да се появи и при лица с клапно заболяване, хипертрофична кардиомиопатия и неконтролирана хипертония. Рядко пациенти с нормални коронарни артерии могат да получат стенокардия, свързана с коронарен спазъм или ендотелна дисфункция.

Стенокардията се класифицира по схемата на Канадското сърдечносъдово дружество, която определя степента на стенокардия или еквивалент на стенокардия (напр. Диспнея при усилие) въз основа на описание на нивото на активност, което предизвиква симптомите.

Степени при исхемична болест на сърцето

Клас I се определя от стенокардия, която се появява при усилено или бързо или продължително натоварване по време на работа или отдих, но не и при обикновена физическа активност. Дейностите от клас I включват цепене на дърва, изкачване на хълмове, каране на велосипед, аеробни балетни, бални (бързи) или площадни танци, 10-минутен джогинг, скачане на въже, каране на кънки, ски, игра на тенис или скуош и ходене със скорост 7,5 километра в час.

Клас II се определя от стенокардия, която леко ограничава обичайната активност, като стенокардията се ускорява от бързо ходене или изкачване на стълби, ходене нагоре по хълм, ходене или изкачване на стълби след хранене; при студ или вятър; при емоционален стрес; само през първите няколко часа след събуждане; или при ходене на повече от две пресечки по равен терен и изкачване на повече от един етаж от обикновени стълби с нормално темпо и при нормални условия.

Клас III се определя от ясно изразено ограничение на обичайната физическа активност, така че стенокардията се ускорява при ходене на една или две пресечки по равен терен, изкачване на един етаж по стълби при нормални условия и с нормално темпо, свирене на музикален инструмент, извършване на домакинска работа, градинарство, ползване на прахосмукачка, разхождане на куче или хвърляне на боклука.

Клас IV се определя от невъзможността да се извършва каквато и да е физическа дейност без дискомфорт; ангиналният синдром може да е налице и в покой. Хората със стенокардия също могат да имат недиагностицирани епизоди на тиха исхемия. Освен това лицата, които са имали сърдечни пристъпи, или лицата с диабет са изложени на риск от развитие на тиха исхемична болест на сърцето.