Какво представлява Болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон (БП) е двигателно разстройство на нервната система, което се влошава с времето. Тъй като нервните клетки (невроните) в части от мозъка отслабват, се увреждат или умират, хората могат да започнат да забелязват проблеми с движението, тремор, скованост в крайниците или тялото и нарушен баланс. С напредването на симптомите хората може да имат затруднения при ходене, говорене или изпълнение на други прости задачи. Не всеки човек с един или повече от тези симптоми има БП. Като имаме предвид, че симптомите се появяват и при други заболявания.

Няма лек за БП, но изследванията продължават и медикаментите или операцията често могат да осигурят значително подобрение на двигателните симптоми.

Четирите основни симптома на БП са:

 1. Тремор – Треморът (треперене) често започва в ръката, въпреки че понякога първо се засяга крак или челюст. Треморът, свързан с БП, има характерно ритмично движение напред-назад, което може да включва палеца и показалеца и да изглежда като „търкаляне на хапче“. Най-изразено е, когато ръката е в покой или когато човек е подложен на стрес. Този тремор обикновено изчезва по време на сън или се подобрява с целенасочено движение.
 2. Ригидност – Ригидността (мускулна скованост) или съпротивление при движение засяга повечето хора с БП. Мускулите остават постоянно напрегнати и свити, така че човекът ими болки или се чувства схванат. Сковаността става очевидна, когато друг човек се опита да движи ръката на индивида, която ще се движи само с кратки, резки движения, известни като ригидност на „зъбчатото колело“.
 3. Брадикинезия – това е забавяне на спонтанното и автоматично движение, което може да бъде особено разочароващо, защото може да затрудни прости задачи. Веднъж извършвани бързо и лесно дейности – като миене или обличане – може да отнемат много повече време. Често има ограничаване на лицевото изражението (известно също като „лице с маска“).
 4. Постурална нестабилност – Нарушеното равновесие и промените в позата могат да увеличат риска от падане.

Какво засяга болестта?

Болестта на Паркинсон не засяга всички по един и същи начин. Скоростта на прогресиране и специфичните симптоми се различават при отделните индивиди. Симптомите на БП обикновено започват в едната страна на тялото. Въпреки това, болестта в крайна сметка засяга и двете страни, въпреки че симптомите често са по-леки от едната страна, отколкото от другата.

Хората с Болестта на Паркинсон често развиват така наречената паркинсонова походка, която включва склонност да се навеждат напред, да правят малки бързи стъпки, сякаш бързат (наречено празнуване) и намалено люлеене на едната или двете ръце. Те могат да имат проблеми с започването на движение (започват колебание) и могат внезапно да спрат, докато вървят (замръзване).

Хората с БП често развиват т.нар. паркинсонова походка, която включва склонност към навеждане напред, правене на малки бързи крачки, сякаш бързат (т.нар. празнуване), и намален мах на едната или двете ръце. Възможно е да имат проблеми с началото на движението (колебание при започване) и да спират внезапно по време на ходене (замръзване).

БП може да се съпътства от други проблеми, като например:

 • Депресия – някои хора губят мотивацията си и стават зависими от членовете на семейството.
 • Емоционални промени – някои хора с ПД стават страхливи и несигурни, а други могат да станат раздразнителни или необичайно песимистични.
 • Затруднения при преглъщане и дъвчене. Проблеми с преглъщането и дъвченето могат да се появят в по-късните етапи на заболяването. Храната и слюнката могат да се събират в устата и задната част на гърлото, което може да доведе до задавяне или слюноотделяне. Приемането на адекватно хранене може да е трудно.
 • Промени в речта. Около половината от хората с БП имат затруднения в речта, които могат да се характеризират с твърде тихо или монотонно говорене. Някои от тях могат да се колебаят, преди да заговорят, да заекват или да говорят твърде бързо.
 • Проблеми с уринирането или запек. Проблеми с пикочния мехур и червата могат да възникнат поради неправилното функциониране на автономната нервна система, която отговаря за регулирането на дейността на гладката мускулатура.
 • Кожни проблеми. Кожата на лицето може да стане мазна, особено по челото и отстрани на носа. Кожата на главата също може да се омазни, което води до появата на пърхот. В други случаи кожата може да стане много суха.
 • Проблеми със съня – Често срещаните проблеми със съня при БП включват трудности при заспиването през нощта, неспокоен сън, кошмари и емоционални сънища, сънливост или внезапно настъпване на сън през деня. Друг често срещан проблем е „REM поведенческо разстройство“, при което хората играят насън, което може да доведе до тяхното нараняването или на партньорите им.
 • Деменция или други когнитивни проблеми. При някои хора с БП се наблюдават проблеми с паметта и забавено мислене. Когнитивните проблеми стават по-тежки в късните стадии на БП и при някои хора се диагностицира деменция при болестта на Паркинсон (БП). Могат да бъдат засегнати паметта, социалната преценка, езикът, разсъжденията или други умствени умения.
 • – Ортостатична хипотония. Ортостатичната хипотония е внезапно спадане на кръвното налягане, когато човек се изправи от легнало или седнало положение. Това може да причини замайване, световъртеж, а в крайни случаи – загуба на равновесие или припадък. Проучванията показват, че при БП този проблем е резултат от загуба на нервни окончания в симпатиковата нервна система, която контролира сърдечния ритъм, кръвното налягане и други автоматични функции в организма. Лекарствата, използвани за лечение на БП, също могат да причинят това.
 • Мускулни крампи и дистония – ригидността и липсата на нормални движения, свързани с БП, често причиняват мускулни крампи, особено в краката и пръстите на краката. БП може да бъде свързана и с дистония – продължителни мускулни контракции, които причиняват принудителни или усукани позиции. Дистонията при БП често се причинява от колебания в нивото на допамина в организма (химично вещество в мозъка, което помага на нервните клетки да комуникират и е свързано с движението).
 • Болка. Човек може да изпитва болки в мускулите и ставите поради ригидността и необичайните пози, често свързани със заболяването.
 • Умора и загуба на енергия. Много хора с БП често изпитват умора, особено в края на деня. Умората може да е свързана с депресия или нарушения на съня. Може да е резултат и от мускулен стрес или от прекомерна активност, когато човекът се чувства добре. Умората може също да е резултат от акинезия, което е проблем при започване или извършване на движение.
 • Сексуална дисфункция. Поради ефектите си върху нервните сигнали от мозъка, Болестта на Паркинсон може да причини сексуална дисфункция. Свързаната с БП депресия или употребата на определени лекарства може също да причини намалено сексуално влечение и други проблеми.
 • Халюцинации, заблуди и други психотични симптоми могат да бъдат причинени от лекарствата, предписани за БП.