Какво е ревматоиден артрит?

Ревматоиден артрит (РА) е хронично заболяване, което причинява възпаление из цялото тяло и обикновено се проявява с болки в ставите. Нелекуван, РА може да причини сериозно увреждане на ставите и околните тъкани. Може да доведе до проблеми със сърцето, белите дробове или нервната система. Честите симптоми включват хронична болка, скованост, чувствителност, топлина и подуване на ставите. РА може да затрудни движението и извършването на ежедневни дейности.

Причините за ревматоидния артрит не са известни. Рисковите фактори включват тютюнопушене, затлъстяване и излагане на замърсен въздух. Жените и възрастните хора имат по-висок риск от развитие на РА.

Ако се диагностицира навреме, симптомите и напредването на заболяването могат да бъдат контролирани с фармакологично лечение и оптималното функциониране на ставите може да се поддържа чрез рехабилитация (включително използването на помощни средства). В случаи на тежко увреждане на ставите, хирургичните процедури, включително смяна на стави, могат да помогнат за възстановяване на движението или овладяване на болката и поддържане на физическата функция.

Типичното начало на заболяването се проявява при възрастни на 60 години. Жените са два до три пъти по-често засегнати от мъжете. Разпространението на ревматоиден артрит е по-високо в индустриализираните страни, което може да се обясни с демографски данни (по-висока средна възраст), излагане на токсини от околната среда и рискови фактори за начина на живот и недостатъчна диагноза в страните с ниски и средни доходи.

Ранни признаци и симптоми:

  • болка
  • скованост
  • чувствителност
  • подуване или зачервяване на една или повече стави, обикновено в симетричен модел (напр. двете ръце или двата крака).

Симптомите могат да се влошат с течение на времето и да се разпространят в повече стави, включително коленете, лактите или раменете. РА може да затрудни извършването на ежедневни дейности като писане, държане на предмети с ръце, ходене и изкачване на стълби.

Хората с РА често се чувстват уморени и с общо неразположение (напр. треска, лошо качество на съня, загуба на апетит) и могат да изпитат симптоми на депресия.

Болката и затрудненото движение могат да доведат до проблеми със сексуалната функция и интимните отношения. Проблемите с придвижването могат да доведат до загуба на независимост, загуба на работоспособност, намалено благосъстояние и проблеми с психичното здраве.

Ранната диагностика и лечение могат да намалят симптомите, да забавят развитието на заболяването и да предотвратят увреждане. В някои случаи заболяването може да премине в ремисия.

Терапевтичните подходи спомагат за подобряване и поддържане на подвижността на ставите и мускулната сила, за намаляване и справяне с болката и за увеличаване на способността извършване на ежедневни дейности и упражнения.

Помощните технологии (напр. ортези, помощни продукти за самообслужване) помагат на хората да защитят ставите си и да са независими при извършването на различни дейности.

Лекарствата за намаляване на възпалението, болката и подуването могат да включват:

  • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
  • глюкокортикоиди
  • модифициращи заболяването антиревматични лекарства
  • биологични агенти.

В тежки случаи ортопедичната хирургия може да намали болката и да възстанови движението. Рехабилитацията е от съществено значение за постигане на най-добри резултати след операцията.

Важно е да поддържате здравословен начин на живот. Образованието и консултирането са важни, за да помогнат на хората да управляват своите симптоми и свързаните с работата задачи.