Какво представлява анемията?

анемия

Анемия

Анемия е клиничен и хематологичен синдром, който възниква поради различни причини. Анемията е патологично състояние на организма, причинено от ниско съдържание на хемоглобин в кръвта. Основната опасност при наличието на анемия е, че тя предизвиква усложняване преноса на кислород към тъканите и развива хипоксия или така наречения кислороден глад.

Това се обяснява с факта, че хемоглобинът е част от червените кръвни клетки и участва в транспортирането му. Този протеин също насърчава използването на въглероден диоксид и помага за транспортирането му до белите дробове. Анемията може да бъде самостоятелно заболяване или да придружава онкологични и инфекциозни заболявания, язви, полипи и хелминтни инвазии. Основата за диагностика за наличие на анемия е клиничен кръвен тест и оплаквания на пациента.

За да се идентифицират причините за патологията, задължително се предписват инструментални методи за изследване. Това помага да се определи наличието на тумори и смущения във функционирането на вътрешните органи. Анемията е термин, който обединява група заболявания, придружени от намаляване на нивото на хемоглобина в червените кръвни клетки, което може да причини недостатъчно снабдяване с кислород на тъканите и органите на човешкото тяло. Анемията е едно от най-често срещаните заболявания в света. Според статистиката се диагностицира при почти една трета от населението.Най-често анемията се среща при деца (особено юноши), жени, бременни жени и възрастни хора.

Първите симптоми на анемия могат да бъдат:

– повишена умора;

– нарушения на съня;

– липса или намален апетит;

– световъртеж;

– петна пред очите;

– главоболие.

Също така характерни признаци са:

– бледност на кожата и лигавиците (например устните и венците);

– синини под очите.

Видове анемия

  1. Хипохромна анемия:
  • Желязодефицитна – свързана с липса на желязо в организма, което може да бъде причинено от недостатъчна консумация на този елемент с храната или определени заболявания и състояния (отстраняване на част от стомаха, патологии на храносмилателните органи и др.), които пречат на нормалното му усвояване;
  • Таласемията е наследствено заболяване, причинено от точкови мутации в гените на хемоглобина.
  • Нормохромна анемия:
  • хемолитична – причинена от повишено разрушаване на червените кръвни клетки, което се провокира от наследствени или придобити заболявания;
  • постхеморагична – провокирана от остро или хронично кървене;
  • апластична – причинена от инхибиране на хемопоетичната функция на костния мозък;
  • неопластична – провокирана от неопластична патология на костния мозък;
  • анемия, дължаща се на намалено производство на еритропоетин, хормон, който участва в образуването на червени кръвни клетки;
  • анемия, дължаща се на екстрамозъчни тумори: хематосаркоми, лимфоми или лимфоцити.
  • Хиперхромна:
  • пернициозна – причинени от хемопоетични нарушения поради липса на витамин В12;
  • фолиеводефицитна – развива се с дефицит на фолиева киселина (витамин В9), който възниква поради недостатъчен прием на веществото от храната или поради други заболявания, например болест на Крон, чернодробни патологии, хроничен алкохолизъм и др.;
  • анемия, дължаща се на миелодиспластични синдроми, които се появяват поради мутации на хематопоетични стволови клетки.

Причини

Обикновено анемията, чиито причини са различни, се провокира от следните фактори:

  • начин на храненето;
  • нарушение на хемопоезата;
  • хронична загуба на кръв;
  • нарушаване на абсорбционните процеси.

Хроничната кръвозагуба възниква поради малко по количество, но продължително кървене. Наблюдава се при хемороиди, обилна менструация, стомашни язви и рак. Това води до на запасите от желязо, което не се попълва с приема на храна.Резултатът е нарушение на производството на хемоглобин.

Появата на тази патология по време на бременност се дължи на повишена нужда от микроелементи и витамини. Жените обикновено развиват дефицитна анемия. Това се дължи на недостатъчното първоначално съдържание на желязо в тялото на бъдещата майка. Рискът от развитие на заболяването се увеличава от демографски и социални фактори, като ниски доходи и лошо хранене.

Посетете Нашия сайт или се свържете с нас за повече информация!