Какво е деменция?

Деменцията е общ термин за загуба на памет, реч, решаване на проблеми и други мисловни способности, които са достатъчно сериозни, за да пречат на ежедневния живот. Алцхаймер е най-честата причина за деменция.

Деменцията не е едно заболяване. Това е общ термин за описание на набор от симптоми, които човек може да изпита, ако живее с различни заболявания, включително болестта на Алцхаймер . Болестите, групирани под общия термин „деменция“, се причиняват от анормални промени в мозъка. Симптомите предизвикват влошаване на мисловните умения, известни също като когнитивни способности, което е достатъчно тежко, за да наруши ежедневния живот и независимото функциониране на човека. Те също влияят на поведението, чувствата и взаимоотношенията.

Болестта на Алцхаймер представлява 60-80% от случаите. Съдовата деменция, която възниква поради микроскопично кървене и запушване на кръвоносни съдове в мозъка, е втората най-честа причина за деменция. Тези, които изпитват мозъчните промени на няколко вида деменция едновременно, имат смесена деменция. Има много други състояния, които могат да причинят симптоми на когнитивно увреждане, но не са деменция, включително някои, които са обратими, като проблеми с щитовидната жлеза и недостиг на витамини.

Деменцията често неправилно се нарича „сенилност“ или „сенилна деменция“, което отразява широко разпространеното, но неправилно вярване, че сериозното влошаване на умствените способности е нормална част от стареенето.

Симптоми и признаци

Признаците на деменция могат да варират значително. Сред тях са проблеми с:

 • Краткосрочна памет.
 • Намирането на чанта или портфейл.
 • Плащане на сметки.
 • Планиране и приготвяне на ястия.
 • Запомняне на срещи.
 • Пътуване извън квартала.

Симптомите на деменция са прогресивни, което означава, че признаците на когнитивно увреждане започват бавно и постепенно се влошават с течение на времето, което води до деменция. Ако вие или някой ваш познат изпитва затруднения с паметта или други промени в мисловните умения, не ги пренебрегвайте и се консултирайте с лекар

Причини

Деменцията се причинява от различни заболявания, които причиняват увреждане на мозъчните клетки. Това увреждане пречи на способността на мозъчните клетки да комуникират една с друга. Когато мозъчните клетки не могат да комуникират нормално, мисленето, поведението и чувствата могат да бъдат засегнати.

Мозъкът има много различни области, всяка от които е отговорна за различни функции (например памет, преценка и движение). Когато клетките в определена област са повредени, тя не може да изпълнява функциите си нормално.

Различните видове деменция са свързани с определени видове увреждане на мозъчните клетки в определени области на мозъка. Например при болестта на Алцхаймер високите нива на определени протеини вътре и извън мозъчните клетки затрудняват здравето на мозъчните клетки и комуникацията помежду им. Мозъчната област, наречена хипокампус, е центърът на ученето и паметта в мозъка и мозъчните клетки в тази област често са първите, които се увреждат. Ето защо загубата на памет често е един от най-ранните симптоми на Алцхаймер.

Докато повечето промени в мозъка, които причиняват деменция, са постоянни и се влошават с времето, проблемите с мисленето и паметта, причинени от следните състояния, могат да се подобрят, когато състоянието се лекува или му се обърне внимание:

 • Депресия
 • Странични ефекти от лекарства.
 • Прекомерна употреба на алкохол.
 • Проблеми с щитовидната жлеза.
 • Недостиг на витамини.