Какво е дискова херния?

Дискова херния е състояние, което може да се появи навсякъде по гръбначния стълб, но най-често се появява в долната част на гърба. Понякога се нарича изпъкнал или разкъсан диск. Това е една от най-честите причини за болка в долната част на гърба, както и болка в краката или ишиас.

Между 60 и 80% от хората ще изпитат болка в кръста в даден момент от живота си. Някои от тези хора ще имат болки в кръста и краката, причинени от дискова херния.

Въпреки че дисковата херния може да бъде много болезнена, повечето хора се чувстват много по-добре само след няколко седмици или месеци нехирургично лечение.

Дискът започва да се херниира, когато желеобразното му ядро се притисне към външния му пръстен поради износване или внезапно нараняване. Този натиск върху външния пръстен може да причини болка в долната част на гърба.

Ако натискът продължи, желеобразното ядро може да изтласка целия външен пръстен на диска или да причини издуване на пръстена. Това оказва натиск върху гръбначния мозък и близките нервни коренчета. Това е не само механична компресия (притискане) на нервите, но материалът на диска освобождава и химически дразнители, които допринасят за възпаление на нервите. Когато нервно коренче е раздразнено, може да има болка, изтръпване и слабост в единия или двата ви крака, състояние, наречено ишиас.

Дисковата херния най-често е резултат от естествено, свързано с възрастта износване на гръбначния стълб. Този процес се нарича дегенерация на диска.

При деца и млади хора дисковете имат високо съдържание на вода. С напредването на възрастта съдържанието на вода в дисковете намалява и дисковете стават по-малко гъвкави. Дисковете започват да се свиват и пространствата между прешлените стават по-тесни. Този нормален процес на стареене прави дисковете по-податливи на херния.

Травматично събитие, като падане, също може да причини дискова херния.

Рискови фактори

Някои фактори могат да увеличат риска от дискова херния. Те включват:

 • Пол. Мъжете на възраст между 20 и 50 години са най-склонни да имат дискова херния.
 • Неправилно повдигане. Използването на мускулите на гърба вместо краката ви за повдигане на тежки предмети може да причини дискова херния. Усукването, докато повдигате, също може да направи гърба ви уязвим. Повдигането с крака, а не с гръб може да предпази гръбнака ви.
 • Тегло. Наднорменото тегло поставя допълнителен стрес върху дисковете в долната част на гърба.
 • Повтарящи се дейности, които натоварват гръбнака ви. Много работни места изискват физически усилия. Някои изискват постоянно повдигане, дърпане, огъване или усукване. Използването на безопасни техники за повдигане и движение може да ви помогне да защитите гърба си.
 • Често шофиране. Стоенето в седнало положение за дълги периоди, плюс вибрациите от двигателя на автомобила, могат да окажат натиск върху гръбнака и дисковете.
 • Заседнал (неактивен) начин на живот. Редовните упражнения са важни за предотвратяване на много медицински състояния, включително дискова херния.
 • Пушенето. Смята се, че пушенето намалява снабдяването на диска с кислород и причинява по-бърза дегенерация.

Симптоми

В повечето случаи болката в кръста е първият симптом на дискова херния. Тази болка може да продължи няколко дни, след което да се подобри. Други симптоми могат да включват:

 • Ишиас. Това е остра, често стрелкаща болка, която се простира от седалището надолу по задната част на единия крак. Причинява се от натиск върху спиналния нерв.
 • Изтръпване или усещане за изтръпване в крака и/или ходилото
 • Слабост в крака и/или ходилото
 • Загуба на контрол върху пикочния мехур или червата. Това е изключително рядко и може да означава по-сериозен проблем, наречен синдром на кауда еквина. Това състояние се причинява от притискане на корените на гръбначните нерви. Изисква незабавна медицинска помощ.