Какво е фибромиалгия?

Фибромиалгия е хронично заболяване, което причинява болка и чувствителност в цялото тяло, както и умора и проблеми със съня.

Няма лек за фибромиалгия, но медицинските специалисти могат да помогнат за справяне със и лечение на симптомите. Лечението обикновено включва комбинация от упражнения или други двигателни терапии, психологическа и поведенческа терапия и лекарства.

Кой може да развие хроничното заболяване?

Всеки може да развие фибромиалгия, но тя се среща по-често при жените. Може да засегне хора на всяка възраст, дори деца, но обикновено започва на средна възраст и вероятността да я развиете се увеличава с напредване на възрастта. Среща се при хора от всякакъв расов и етнически произход.

Ако имате други заболявания като например ревматоиден артрит, лупус, остеоартрит, депресия и тревожност, синдром на раздразнените черва, вероятността да развиете фибромиалгия нараства.

Фибромиалгията има тенденция да се разпространява в семейства и някои учени смятат, че някои гени могат увеличат вероятността да я развиете. Разстройството обаче се среща и при хора без фамилна анамнеза.

Основните симптоми на фибромиалгия са:

  • Хронична, разпространена болка в цялото тяло или на множество места. Болката често се усеща в ръцете, краката, главата, гърдите, корема, гърба и седалищните части. Хората често го описват като пареща или пулсираща болка.
  • Умора или непреодолимо чувство на умора.
  • Проблеми със съня.

Други симптоми могат да включват:

  • Скованост на мускулите и ставите.
  • Чувствителност на допир.
  • Изтръпване или мравучкане на ръцете и краката.
  • Проблеми с концентрацията, яснота на мисълта и паметта (понякога наричани „фибро мъгла“).
  • Повишена чувствителност към светлина, шум, миризми и температура.
  • Храносмилателни проблеми, като подуване на корема или запек.

Причини за фибромиалгия

Причината за фибромиалгията не е известна, но проучванията показват, че хората с това заболяване имат повишена чувствителност към болка, така че усещат болка, когато другите не я усещат.  Изследванията на мозъчните изображения и други проучвания са разкрили доказателства за променена сигнализация в невронните пътища, които предават и приемат болката при хората с фибромиалгия. Тези промени могат да допринесат и за умората, нарушенията на съня и когнитивните проблеми, с които се борят много хора с това заболяване.

Фибромиалгията има тенденция да се предава по наследство, така че генетичните фактори вероятно допринасят за заболяването, но малко се знае със сигурност за конкретните гени, които го причиняват. Изследователите смятат, че факторите на околната среда (негенетични) също играят роля за риска от развитие на заболяването. Тези фактори на околната среда могат да включват наличие на заболяване, което причинява болка, като ревматоиден артрит, или проблеми с психичното здраве, като тревожност или депресия.