Какво представлява заболяването множествена склероза?

Множествена склероза (МС) е състояние, което може да засегне мозъка и гръбначния мозък, причинявайки широк спектър от потенциални симптоми, включително проблеми със зрението, движението на ръцете или краката, усещането или равновесието.

Това е продължително състояние, което понякога може да причини сериозно увреждане, въпреки че понякога може да бъде леко.

В много случаи е възможно да се лекуват симптомите. Средната продължителност на живота при хората с МС е леко намалена.

Най-често се диагностицира при хора на 20, 30 и 40 години, въпреки че може да се развие на всяка възраст. Това е около 2 до 3 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

МС е една от най-честите причини за увреждане при по-младите хора.

Симптоми на множествената склероза

Симптомите на множествена склероз варират значително от човек на човек и могат да засегнат всяка част от тялото.

Основните симптоми включват:

  • умора
  • затруднено ходене
  • проблеми със зрението, като замъглено зрение
  • проблеми с контрола на пикочния мехур
  • изтръпване или изтръпване в различни части на тялото
  • мускулна скованост и спазми
  • проблеми с равновесието и координацията
  • проблеми с мисловната дейност, ученето и планирането

В зависимост от вида на МС, симптомите може периодично да се появят и изчезват или да се влошават непрекъснато с течение на времето (прогресия).

Видове множествена склероза

МС започва по 1 от 2 общи начина: с отделни рецидиви (пристъпи или екзацербации) или с постепенно прогресиране.

Рецидивираща ремитентна МС

Между 8 и 9 от всеки 10 души с МС са диагностицирани с рецидивиращ ремитентен тип.

При рецидивиращата ремитентна МС има епизоди на нови или влошаващи се симптоми, известни като рецидиви. Те обикновено се влошават за няколко дни, продължават от дни до седмици или месеци, след което бавно се подобряват за някакъв период от време. Рецидивите често настъпват без предупреждение, но понякога са свързани с период на заболяване или стрес.

Симптомите на рецидив могат да изчезнат напълно, със или без лечение, въпреки че някои симптоми често продължават, като пристъпите се повтарят в продължение на няколко години.

Периодите между пристъпите са известни като периоди на ремисия. Те могат да продължат дори години.

След много години (обикновено десетилетия), много, но не всички, хора с рецидивираща ремитентна МС продължават да развиват вторична прогресираща МС.

При този тип МС симптомите постепенно се влошават с течение на времето без очевидни пристъпи. Някои хора продължават да имат редки рецидиви през този период.

Около две трети от хората с рецидивираща ремитентна МС ще развият вторично прогресираща МС.

Първично прогресираща МС

Между 1 и 2 на всеки 10 души със заболяването започват МС с постепенно влошаване на симптомите.

При първично прогресираща МС симптомите постепенно се влошават и се натрупват в продължение на няколко години и няма периоди на ремисия, въпреки че хората често имат периоди, в които състоянието им изглежда сякаш се стабилизира.

Какво причинява множествената склероза?

МС е автоимунно състояние. Състоянието се развива, когато нещо се обърка с имунната система и тя по погрешка започва да атакува здрава част от тялото – в този случай мозъка или гръбначния мозък.

При множествена склероз имунната система атакува слоя, който покрива и защитава нервите, наречен миелинова обвивка.

Това уврежда и наранява обвивката и потенциално подлежащите нерви, което означава, че сигналите, пътуващи по нервите, се забавят или прекъсват.

Не е ясно какво точно кара имунната система да действа по този начин, но повечето експерти смятат, че е намесена комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда.