Какво е копривна треска?

Почти един на всеки четирима души е имал сърбящи, червени или бели подутини, рани или петна по кожата, наречени копривна треска . Медицинското наименование на това състояние е уртикария. В някои случаи копривната треска се класифицира като остра, а други случаи са хронични. Разликата зависи от продължителността на симптомите.

Oстра уртикария


Думата „остра“ се отнася за кратък период от време. Острата копривна треска може да продължи по-малко от един ден или до шест седмици. Острата копривна треска може да бъде реакция, предизвикана от контакт с алерген като храна, животинска козина, ухапване от насекомо, латекс или цветен прашец. Идентифицирането и избягването на отключващия фактор може да помогне за предотвратяване на повторната поява на тази алергична реакция.

Лекарствата потенциално могат да предизвикат копривна треска. Реакциите към лекарствата могат да се появят по всяко време на приема на лекарството. Уртикария може да се появи и поради неалергични причини. Те включват топлина, стрес, упражнения или излагане на определени химикали. Една от най-честите причини за остра копривна треска при деца е вирусна инфекция.

Хронична копривна треска

За разлика от острата копривна треска, хроничната остава за по-дълъг период от време. По-голямата част от хората, страдащи от хронична копривна треска, имат симптоми, които продължават повече от една година. Повечето хронични случаи са идиопатични, което означава, че точната причина не може да бъде идентифицирана, въпреки че много от тях са свързани с автоантитела срещу имуноглобулин Е или IgE , а някои може да са свързани с автоимунни заболявания. Само малък процент от случаите на хронична копривна треска се дължат на алергия.


Облекчаване на симптомите

Независимо дали е остра или хронична, копривната треска често е много сърбяща. Това е така, защото подуването се появява в слоя кожа, който има много нервни окончания. Докато повечето случаи на копривна треска се подобряват от само себе си, ето някои съвети за намаляване на сърбежа и подуването:

  • Избягвайте горещи вани или душове
  • Носете широки дрехи
  • Приемайте антихистамини

Тежките обостряния може да наложат приема на кортикостероиди за намаляване на възпалението.