Какво представлява терминът сърдечна недостатъчност?

Терминът „сърдечна недостатъчност“ звучи така, сякаш сърцето вече изобщо не работи. Всъщност сърдечната недостатъчност, понякога наричана СН, означава, че сърцето не изпомпва толкова добре, колкото трябва. Застойната сърдечна недостатъчност е вид сърдечна недостатъчност, която изисква навременна медицинска помощ, въпреки че понякога двата термина се използват взаимозаменяемо.

Тялото зависи от помпената дейност на сърцето, за да доставя богата на кислород и хранителни вещества кръв до клетките на тялото. При сърдечна недостатъчност отслабеното сърце не може да снабдява клетките с достатъчно кръв. Това води до умора и недостиг на въздух, а при някои хора се наблюдава прекомерна кашлица. Ежедневните дейности като ходене, изкачване на стълби или носене на хранителни продукти могат да бъдат силно затруднени.

Сърдечната недостатъчност е сериозно състояние и обикновено няма лечение. Но много хора със сърдечна недостатъчност водят пълноценен и приятен живот, когато състоянието се овладява с лекарства за сърдечна недостатъчност и здравословен начин на живот. Полезно е също така подкрепата на семейството и приятелите.

Сърдечната недостатъчност е състояние, което продължава цял живот и при което сърдечният мускул не може да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на организма от кръв и кислород. По принцип сърцето не може да се справи с натоварването си.

Отначало сърцето се опитва да компенсира това чрез:

  • Уголемяване. Сърцето се разтяга, за да се свие по-силно и да се справи с нуждата на тялото да изпомпва повече кръв. С течение на времето това кара сърцето да се уголемява.
  • Развитие на повече мускулна маса. Увеличаването на мускулната маса се получава, защото свиващите се клетки на сърцето стават по-големи. Това позволява на сърцето да изпомпва по-силно, поне в началото.
  • По-бързо изпомпване. Това спомага за увеличаване изтласканата кръв.

Тялото също се опитва да компенсира по други начини:

  • Кръвоносните съдове се стесняват, за да поддържат високо кръвното налягане, опитвайки се да компенсират загубата на сила на сърцето.
  • Бъбреците задържат повече сол и вода, вместо да ги отделят чрез урината. Това създава увеличен обем на кръвта, което помага за поддържане на кръвното налягане и позволява на сърцето да изпомпва по-силно. Но с течение на времето този допълнителен обем може да претовари сърцето, влошавайки сърдечната недостатъчност.

Тези временни мерки „прикриват“ проблема със сърдечната недостатъчност, но не го решават. Сърдечната недостатъчност продължава и се влошава, докато тези компенсиращи процеси престанат да работят.

В крайна сметка сърцето и тялото просто не могат да се справят и човекът изпитва умора, проблеми с дишането или други симптоми, които обикновено налагат посещение при лекар.

Механизмите за компенсация на тялото помагат да се обясни защо някои хора може да не осъзнават състоянието си в продължение на години през които състоянието на сърцето им постепенно се е влошавало.

Сърдечната недостатъчност може да засегне лявата страна на сърцето, дясната страна или и двете страни.

Видове сърдечна недостатъчност

Левостранна сърдечна недостатъчност

Изпомпващото действие на сърцето пренася богатата на кислород кръв от белите дробове към лявото предсърдие, след това към лявата камера, която изпомпва кръвта към останалата част от тялото. Лявата камера доставя по-голямата част от изпомпващата мощност на сърцето, така че е по-голяма от другите камери и е от съществено значение за нормалната функция.

При левостранна или левокамерна сърдечна недостатъчност лявата страна трябва да работи по-усилено, за да изпомпва същото количество кръв. Процентът кръв, който сърцето може да изпомпва с всеки удар, се измерва с единица, наречена фракция на изтласкване или EF. Нормалната лява камера изтласква около 55% до 60% от кръвта в нея.

Има два вида левостранна сърдечна недостатъчност:

Систолна недостатъчност: лявата камера губи способността си да се свива нормално. Сърцето не може да изпомпва с достатъчно сила, за да изтласка достатъчно кръв в кръвообращението. Това също е известно като сърдечната недостатъчност с намалено изтласкване или HFrEF . Когато това се случи, сърцето изпомпва по-малко или равно на 40% EF.

Диастолна недостатъчност: Лявата камера губи способността си да се отпусне нормално, защото мускулът е станал твърд. Сърцето не може правилно да се напълни с кръв по време на периода на почивка между всеки удар. Това също е известно като сърдечна недостатъчност със запазено изтласкване или HFpEF . Когато това се случи, сърцето изпомпва повече или равно на 50%. EF сърдечна недостатъчност със средна фракция на изтласкване ( HFmrEF ) е по-нова концепция. При този тип сърдечна недостатъчност лявата камера изпомпва между 41% и 49% EF. Това поставя хората с HFmrEF между групите HFrEF и HFpEF .

Десностранна сърдечна недостатъчност

Изпомпващото действие на сърцето премества „използваната“ кръв, в която вече няма кислород, обратно към дясното предсърдие и към дясната камера. След това дясната камера изпомпва кръвта обратно от сърцето и в белите дробове, за да се напълни с кислород.

Дясностранна или дяснокамерна сърдечна недостатъчност обикновено възниква в резултат на левостранна сърдечна недостатъчност. Когато лявата камера не успее и не може да изпомпва достатъчно кръв, повишеното налягане на течността се прехвърля обратно през белите дробове. Това уврежда дясната страна на сърцето. Когато дясната страна загуби изпомпваща мощност, кръвта се връща във вените на тялото.

Застойна сърдечна недостатъчност

Застойната сърдечна недостатъчностизисква бърза медицинска помощ. Въпреки това, понякога лекарите използват термините застойна сърдечна недостатъчност и сърдечна недостатъчност взаимозаменяемо.

Тъй като притокът на кръв от сърцето се забавя, кръвта, която се връща към сърцето през вените, се връща обратно. Това причинява задръствания в тъканите на тялото. Често се получава подуване, известно като оток. Най-често има подуване на краката и глезените, но може да се случи и в други части на тялото.

Понякога течността се събира в белите дробове и пречи на дишането, причинявайки недостиг на въздух, особено когато човек лежи. Това се нарича белодробен оток. Ако не се лекува, белодробният оток може да причини респираторен дистрес.

Сърдечната недостатъчност също засяга способността на бъбреците да изхвърлят натрий и вода. Това води до по-голям кръвен обем. Тази задържана вода също увеличава отока в тъканите на тялото.